matematykaszkolna.pl
Równanie - ilość rozwiązań tomatto: Ile jest rozwiązań równania x1 + x2 + ... + xn = k w zbiorze: a) liczb całkowitych i dodatnich x1, x2, ..., xn b) liczb całkowitych i nieujemnych x1, x2, ..., xn Jak mam rozumieć: "dodatnich" oraz "nieujemnych". Przecież to jest to samo. Wiem, jakie powinny być wyniki. Ale chodzi mi o zrozumienie tego zadania.
23 lut 21:04
Mila: dodatnie całkowite:1,2,3,4,5,6.... nieujemne całkowite :0,1,2,3,4,5,6,.........
23 lut 21:13
tomatto: O dzięki za wyjaśnienie emotka Możesz jeszcze wytłumaczyć to zadanie. Fajnie byłoby pokazać to na przykładzie. Wyniki znam, ale i tak nie wiem, dlaczego takie są. a) (k−1 n−1) jako symbol newtona, bo nie wiem, jak tu zapisać b) (n+k−1 k) jako symbol newtona
23 lut 21:36
huehuehue: masz w przykładach jak zapisać coś jako symbol newtona N{ } { } <−−−− bez spacji
23 lut 21:42
tomatto: Nie, nic takiego nie pisało.
23 lut 21:49
tomatto: Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy: Są to wyniki: a) (k−1) (n−1) b) (n+k−1) ( k )
23 lut 21:50
tomatto: Aaa, no to teraz rozumiem. Poprawiam:

nawias
k−1
nawias
nawias
n−1
nawias

a)

nawias
n+k−1
nawias
nawias
k
nawias

b)

23 lut 22:00
Mila: równanie: x1+x2+x3=5 a) Masz 5 identycznych kul i trzy pojemniki do których je wkladasz , w taki sposób, aby zaden pojemnik nie był pusty. ◯ ◯ | ◯ ◯| ◯ podzieliłam na 3 niepuste podzbiory stawiając przegrodę. 2+2+1=5 jedno z rozwiązań(2,2,1) masz dwie przegrody i możesz dla nich wybrać 4 miejsca stąd liczba rozwiązań
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

=6

b) To samo zadanie ale możesz dowolnie rozłożyć 5 kul, np. 5+0+0=5 ◯ ◯ ◯ ◯ ◯ ||
nawias
5+3−1
nawias
nawias
5
nawias

nawias
7
nawias
nawias
5
nawias

=

23 lut 22:12
tomatto: Świetnie to wytłumaczyłaś emotka Zastanawia mnie jedno Chodzi o podpunkt b) Czemu k równa się 3 oraz 5?
nawias
n+k−1
nawias
nawias
k
nawias

nawias
5+3−1
nawias
nawias
5
nawias

=

24 lut 00:05
tomatto: Ponawiam
24 lut 11:51
PW:
nawias
7
nawias
nawias
5
nawias

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

to to samo co
. Pomyśl jak Mila doszła do tej siódemki (dla "przegród z co

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

najmniej jedną kulą" było
− bo dwie przegrody ustawiane osobno w 4 możliwych

miejscach; teraz, gdy dopuszczamy możliwość, że jeden lub dwa pojemniki mogą być puste, możliwości jest więcej).
24 lut 12:26
tomatto: A bo powinno być było poprawnie napisane:
nawias
n+k−1
nawias
nawias
k
nawias

nawias
3+5−1
nawias
nawias
5
nawias

=

No to wtedy k równa się 5. Dziękuję za pomoc emotka
24 lut 15:05
Mila: emotka Dziękuję PW za uzupełnienie. Tomatto poczytaj matematykę dyskretną.( Jarosław Grytczuk)
24 lut 16:14