Równanie - ilość rozwiązań
tomatto: Ile jest rozwiązań równania x1 + x2 + ... + xn = k w zbiorze:
a) liczb całkowitych i dodatnich x1, x2, ..., xn
b) liczb całkowitych i nieujemnych x1, x2, ..., xn
Jak mam rozumieć: "dodatnich" oraz "nieujemnych". Przecież to jest to samo.
Wiem, jakie powinny być wyniki. Ale chodzi mi o zrozumienie tego zadania.
23 lut 21:04
Mila: dodatnie całkowite:1,2,3,4,5,6....
nieujemne całkowite :0,1,2,3,4,5,6,.........
23 lut 21:13
tomatto: O dzięki za wyjaśnienie

Możesz jeszcze wytłumaczyć to zadanie. Fajnie byłoby pokazać to na przykładzie.
Wyniki znam, ale i tak nie wiem, dlaczego takie są.
a) (k−1 n−1) jako symbol newtona, bo nie wiem, jak tu zapisać
b) (n+k−1 k) jako symbol newtona
23 lut 21:36
huehuehue: masz w przykładach jak zapisać coś jako symbol newtona N{ } { } <−−−− bez spacji
23 lut 21:42
tomatto: Nie, nic takiego nie pisało.
23 lut 21:49
tomatto: Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy:
Są to wyniki:
a) (k−1)
(n−1)
b) (n+k−1)
( k )
23 lut 21:50
tomatto: Aaa, no to teraz rozumiem. Poprawiam:
23 lut 22:00
Mila: równanie:
x
1+x
2+x
3=5
a) Masz 5 identycznych kul i trzy pojemniki do których je wkladasz , w taki sposób, aby zaden
pojemnik nie był pusty.
◯ ◯ | ◯ ◯| ◯ podzieliłam na 3 niepuste podzbiory stawiając przegrodę.
2+2+1=5 jedno z rozwiązań(2,2,1)
masz dwie przegrody i możesz dla nich wybrać 4 miejsca
stąd
liczba rozwiązań
b) To samo zadanie ale możesz dowolnie rozłożyć 5 kul, np.
5+0+0=5
◯ ◯ ◯ ◯ ◯ ||
23 lut 22:12
tomatto: Świetnie to wytłumaczyłaś

Zastanawia mnie jedno
Chodzi o podpunkt b)
Czemu k równa się 3 oraz 5?
24 lut 00:05
tomatto: Ponawiam
24 lut 11:51
PW:
| | | |
to to samo co | . Pomyśl jak Mila doszła do tej siódemki (dla "przegród z co |
| | |
| | | |
najmniej jedną kulą" było | − bo dwie przegrody ustawiane osobno w 4 możliwych |
| | |
miejscach; teraz, gdy dopuszczamy możliwość, że jeden lub dwa pojemniki mogą być puste,
możliwości jest więcej).
24 lut 12:26
tomatto: A bo powinno być było poprawnie napisane:
No to wtedy k równa się 5.
Dziękuję za pomoc
24 lut 15:05
Mila: 
Dziękuję
PW za uzupełnienie.
Tomatto poczytaj matematykę dyskretną.( Jarosław Grytczuk)
24 lut 16:14