zadania
Ula: Hej mogłabym poprosić o pomoc?
1)Uzasadnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b, takich że a > b, zachodzi związek: a√b >
b√a.
2)Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f (x) = −x2 + 4x − 7 w przedziale (−1; √10)
3)W trójkącie ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka C ma długość 4cm, a tangens kąta CAB jest
równy 1\3. Oblicz długość boku AC
4)Uzasadnij, że bez względu na wartość liczby m proste y = (m+ 2)x − 7 oraz
x + (m+ 2)y + 3m+ 6=0 są do siebie prostopadłe.
23 lut 20:42
sushi_ gg6397228:
1. podnies obustronnie do kwadratu
23 lut 20:45
sushi_ gg6397228:
2. zadania były o podanej tresci−−> poszukaj na forum
3. zrob rysunek i potem zabawa z trygonometria
4.
zapisz oba rownania prostych w postaci kierunkowej oraz a1*a2=−1 i policz to
23 lut 20:51
PW: 4) Równanie drugiej prostej przedstawione w postaci kierunkowej
pokazuje, że iloczyn współczynników kierunkowych tyxh prostych jest równy −1:
Spełniony jest więc warunek prostopadłości prostych, których równania są dane w postaci
kierunkowej.
Gdyby m+2=0 (wtedy nie wolno wykonać dzielenia przez m+2), to proste miałyby równania:
y=−7 i x = 0,
a wiec też byłyby prostopadłe.
23 lut 20:58
Ula: Dziękuję bardzo
23 lut 22:54