Pilne ! Wielomiany
Helpme: Zad. Rozłóż na czynniki możliwie najmniejszego stopnia :
a) 36x2 − 24x + 4 =
b) y= x2 − 8x + 16 =
c) y= 2x2 − 24x + 72 =
d) y= 4x2 + 4x + 1 =
e) y= 4x2 − x + 1/16 =
f) y= 25x2 − 30x + 9 =
g) y= 81x2 + 18x + 1=
h) y= 4x2 − 12x + 9 =
i) y= x2 + 8x + 16 =
j) w(x)= 125 − 27x3 =
k) w(x) = 64x3 − 8 =
l) w(x)= 8x3 − 125 =
Proszę o całe rozwiązania. Dziękuję.
23 lut 20:40
sushi_ gg6397228:
POGOŃ SMIERDZĄCEGO LENIA i weź się za robotę
nie znasz wzorów skróconego mnozenia, to liczysz na piechote przez Δ
23 lut 20:43
Krzysiek: . Sushi. Masz racje dlatego ze to zadanie bylo niedawno na forum.
Nikt nie bedzie Tobie liczyl tylu przykladow (mnie sie nie chce )
Od a do i licz Δ i x1 i x2 czyli doprowadasz z postaci ogolnej do postaci iloczynowej
Przyklady j, k l − korzystasz z e wzoru a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2)
np j W(x)=125−27x3 to W(x)=(5−3x)(25+15x+9x2) a to dalej skorzystaj z przykladow od a do i
Zobacz a3=125 wiec a=5 bo 53=125 b3=27x3 wiex b=3x bo (3x)3=33*x3=27*x3=27x3
W k a3=64x3 to a=4x bo (4x)3= 64x3 natomiast b3=8 to b=2 bo 23=8 . Masz juz wszystko z
eby to rozwiazac.
23 lut 22:22
Helpme: Dziękuję Krzysiek
23 lut 22:55