zadanie ostrosłup
Patryk : Hej, pomożecie?

Pewien ostrosłup prawidłowy ma 20 krawędzi. Pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa
wynosi 65cm2, zaś pole podstawy jest równe 20cm2. Jaka jest powierzchnia jednej ściany
bocznej tego ostrosłupa?
23 lut 19:34
Mila: Czy wiesz jaki wielokąt jest w podstawie?
23 lut 19:45
sushi_ gg6397228:
jaka figura jest w podstawie?
23 lut 19:46
Patryk : Nie wiem niestety, to jest cała treść zadania, żadnych rysunków ani nic
23 lut 19:48
Kacza: Skoro jest to ostrosłup prawidłowy to ma 10 krawędzi w podstawie plus 10 krawędzi "bocznych".
Podstawa jest zatem 10−kątem prawidłowym.
Pc=Pb+Pp
Pb=65−20=45
Wydaje mi się, że skoro mamy 10 krawędzi bocznych to i 10 pojedyńczych ścian bocznych zatem :
45/10=4,5
23 lut 19:57
Kacza: *poprawka 10 pojedyńczych ścian bocznych bo 10 krawędzi w podstawie
23 lut 19:58
Patryk : Baardzo bardzo dziękuję
23 lut 20:01
Mila:
Patryk, musisz umieć obliczać na podstawie liczby krawędzi ostrosłupa i graniastosłupa co jest
w podstawie, a także ile jest krawędzi i wierzchołków , gdy wiesz co jest w postawie.
23 lut 20:07
Patryk : Ok postaram się, ale to wydaje się takie trudne
23 lut 20:16