wielosciany
elpolako: Prosze o pomoc
Ile przekatnych ma szescian?
a.2 b.4 c.9 d.12
liczylem ze wzoru n(n−3)2 i wyszlo mi 9, ale odp jest 4
23 lut 19:30
sushi_ gg6397228:
weź do reki pudelko od herbaty lub od zapałek i policz sobie ile tam jest przekatnych
23 lut 19:31
elpolako: no dobra wiem ze 4, ale jak policzyc np. dla graniastoslupa ktory w podstawie ma osmiokat?
23 lut 19:34
sushi_ gg6397228:
ile tam jest wierzchołkow
23 lut 19:37
Kacza: Wydaje mi się że wzór to n(n−3) gdzie n jest liczbą kątów w podstawie graniastosłupa.
Mamy 4 kąty w podstawie sześcianiu.
n=4
4(4−3)=4
23 lut 19:45
MQ: Wzór, który użyłeś, to wzór na przekątne wieloboku, a nie graniastosłupa.
23 lut 19:50
MQ: To było oczywiście do elpolako
23 lut 19:50
PW: Wybrany wierzchołek z dolnej podstawy łączymy z wszystkimi wierzchołkami górnej podstawy. Dwa z
takich odcinków są przekątnymi ścian bocznych, jeden jest krawędzią boczną; pozostałe można
nazwać przekątnymi graniastosłupa (nie będą wszystkie równej długości jak w sześcianie).
Będzie więc ich (8−3)=5 dla jednego wierzchołka, dla wszystkich wierzchołków 8•5. Licząc tak
dla sześcianu otrzymaliśmy 4•(4−3)=4.
23 lut 19:59