indukcja
Arczi: jak udowodnić indukcyjnie wzór ?
z lewej dać kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
tzn
a
1*q
0+a
1*q
1+...+a
1*q
n−1 i poprzekształcać zgodnie z zasadą indukcji matematycznej do
| | qn−1 | |
postaci prawej a1 |
| ? |
| | q−1 | |
Czyli na początku wychodze na to
| | qn−1 | |
a1*q0+a1*q1+...+a1*qn−1=a1 |
| |
| | q−1 | |
i robie zgodnie z schematem indukcji?
23 lut 19:13
Krzysiek: Wzor powinien byc taki
Teraz dla n=2 wzor jest prawdziwy bo
| | 1−q2 | |
S2=a1+a2= a1+a1*q=a1(1+q)=a1 |
|
|
| | 1−q | |
| | 1−qn | |
Zalozmy ze wzor Sn=a1 |
| jest prawdziwy dla kazdej liczby naturalnej n (n≤k−1, gdy |
| | 1−q | |
ciag jest k −wyrazowy )
Wiec wezmy sume S
n+1
| | 1−qn | | 1−qn+1 | |
Sn+1=Sn+an+1=a1 |
| +a1*qn=a1 |
| cnd
|
| | 1−q | | 1−q | |
Powinno byc OK
23 lut 20:54
Krzysiek: Tam powinno byc Sn+1=Sn+an+1 = i dalej . Latwo sie pomylic na tym edytorze tekstu
23 lut 20:58
Jack:
ano, szkoda że nie ma opcji edycji wpisów.
23 lut 21:05