Oblicz Bok BC w trojkacie
Nutez:

Witam ,
Boki trójkata ABC mają dlugość AB=13 , BC = 14 AC= 15 cm
Niech D oznacza spodek wysokosci poprowadzonej z wierzcholka A. Oblicz CD
Wiec:
15
2+13
2=(14−x)
2
225+169=196−28x+x
2
198=x
2−28x
Nie mialem rownan kwadratowych
|Jaki inny sposob? Lub prosze to dokonczyc
23 lut 19:04
sushi_ gg6397228:
a*b= c*h
a,b− przyprostokątne
c− przeciwprostokatna
h=|CD|
23 lut 19:11
sushi_ gg6397228:
widze teraz, ze masz dowolny trojkat
| | c*h | |
policz pole z wzoru Herona a potem P= |
| |
| | 2 | |
23 lut 19:14
nutez: Hmm..
Więc:
15*13=14*h
14*h=195|: 14
h= 13.92 / glupoty
23 lut 19:16
nutez: Narysowałem sobie trójkąt prostokatny.
Jaki wzor Herona? Nie bralem takiego
23 lut 19:17
nutez: To ma byc jak najprosciej zrobione z rzeczy poznanych
23 lut 19:19
sushi_ gg6397228:
| | a+b+c | |
P=√ p(p−a)(p−b)(p−c) , p= |
| |
| | 2 | |
23 lut 19:21
nutez: Sushi sorki ale takich rzeczy nie bralem
23 lut 19:21
sushi_ gg6397228:
inaczej nie wyliczysz
23 lut 19:22
nutez: a rownanie kwadratowe , jezeli to trojkat prostokatny?
23 lut 19:24
sushi_ gg6397228:
przy takich bokach nie moze byc prostokatny ( sprawdz Pitagorasem)
dla trojkata prostokatnego a*b=c*h i na grzyba równanie kwadratowe
23 lut 19:26
nutez: No nic dzieki , nie zrobię
23 lut 19:28
ja: sraka
1 kwi 13:17