Zadanie z graniastosłupów
bebi2: Przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 52 a jego pole
powierzchni bocznej jest równa 120 Podaj wysokość tego graniastosłupa
23 lut 19:00
sushi_ gg6397228:
co jest w podstawie?
23 lut 19:12
danoel: Tą podstawą jest kwadrat więc masz długość przekątnej kwadratu, i bez problemu liczysz długość
boku a ze wzoru d=a √2 czli masz już długość krawędzi podstawy, pole powierzchni bocznej
to a*H
więc masz a*H=120
23 lut 19:18
danoel: sory a*H=1204
23 lut 19:19
danoel: Bo jest podane pole powierzchni bocznej czyli 4 scian, pole każdej ze ściany to a*H więc pole
powierzchni bocznej to 4*a*H
23 lut 19:21
bebi2: ale mnie trzeba wysokość a nie pole pole powierzchni bocznej mam 1120
23 lut 20:07
bebi2: sory120
23 lut 20:07
bebi2: 5√2
23 lut 20:08
aniabb: wysokość =6
23 lut 20:10