| π | ||
dobra mam takie cos 2cos(3x − | ) = −1 | |
| 2 |
| 3 | ||
jest tylko | π | |
| 4 |
| 2 | 1 | |||
to teraz w tym przykladzie skoro jest 2cos to −1 zachodzi dwukrotnie dla | π i 1 | π | ||
| 3 | 3 |

| π | 1 | |||
cos(3x− | )=− | |||
| 2 | 2 |
| π | ||
2cos(3x− | )=−1 /:2 | |
| 2 |
| π | 1 | π | ||||
cosx(3x− | )=− | 3x− | =t | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
cost=− | ||
| 2 |
| 2 | 4 | |||
t= | π+2kπ lub t= | π+2kπ | ||
| 3 | 3 |
| π | 2 | π | 4 | |||||
3x− | = | π+2kπ lub 3x− | = | π+2kπ | ||||
| 2 | 3 | 2 | 3 |
| 7 | 2 | 11 | 2 | |||||
x= | π+ | π x= | π+ | kπ ,k∊C | ||||
| 18 | 3 | 18 | 3 |
| 4 | 2 | |||
zamiast | π + 2π powinno byc − | π + 2 kπ i wtedy po obliczeniach sie zgadza | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
− | π+2kπ sprawdzę dla k=1 | |
| 3 |
| 2 | 2 | 6 | 4 | |||||
− | π+2π=− | π+ | π= | π czyli to samo | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| √2 | ||
sinx = − | ||
| 2 |
| 3√2 | ||
sinx= | ||
| 2 |
jak to najprosciej dokonczyc lub zrobic od nowa ?
| 3√2 | ||
sinx= | ≈2,115 , zatem jaki wniosek z tego ![]() | |
| 2 |
| 3{2} | ||
sinx= | to jest poza 1 wiec niema punktow wspolnych z cosx to logika ale co z reszta ? | |
| 2 |
| √2 | ||
jak odczytac te punkty dla − | ? | |
| 2 |
| √2 | ||
sinx=− | ||
| 2 |
| √2 | ||
ale jak odczytac te punkty dla − | ? | |
| 2 |
| √2 | π | 3 | ||||
z wykresu sinx=− | występuje dla x=− | +2kπ lub x=− | π+2kπ | |||
| 2 | 4 | 4 |