dzieki
ewa: w trójkącie ABC o polu 50 dm2 bok AB ma długość 20 dm. punkt p leży na boku AC i |CP|=15
|AC|. punkt Q leży na boku BC i |CQ| =15 |BC|. oblicz długość odcinka PQ i pole trójkąta
CPQ.
23 lut 17:52
Eta:

Trójkąty CPQi ABC są podobne
| | |PC| | | |CQ| | | x | | y | | 1 | |
w skali k= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| , x>0, y>0 |
| | |AC| | | |BC| | | 5x | | 4y | | 5 | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
| P(CPQ) | | 1 | |
| = |
| ⇒ P(CPQ)=.... |
| P(ABC) | | 25 | |
23 lut 18:14
Eta:
| | y | |
Poprawiam chochlika : ....= |
| |
| | 5y | |
23 lut 18:17
Pele: Git
22 paź 21:59