Dziedzina funkcji
naxrun: Mam kolejny − pewnie banalny do rozwiązania problem, nad którym z braku czasu nie jestem w
stanie siąść i tak długo próbować zanim mi się uda . Piszę więc tego posta .
1. Dziedziną funkcji f jest przedział (−5;2> podaj dziedzine funkcji g
a) g(x) = f(|x|−3)
b) g(x) = f(2 − x )
Mógłby ktoś mnie naprowadzić co mam zrobić z tą wartością bezwzględną i tym drugim .
23 lut 17:43
Kamcio :): proponuję sobie narysować g(x), wtedy łatwo będzie zauważyć
23 lut 17:44
Kamcio :): ojej, soreczka, nie masz wzoru

no to tak, w podpunkcie a) D
g={x:x∊R ⋀ |x|−3≤2 ⋀ |x|−3>−5}
Rozwiązujesz i masz dziedzine g(x), podobnie w b)
23 lut 17:46
MQ: Rozwiązujesz takie nierówności:
a) −5<|x|−3≤2
b) −5<2−x≤2
23 lut 17:47
naxrun: Jak mam rozwiązać tą nierówność ?
23 lut 17:52
naxrun: |x| −3 ≤ 2
|x| − 3 > 5
wtedy wychodzi
|x| ≤ 5
|x| > 2
Tak mam to zrobić ?
23 lut 17:58
MQ: Jeszcze nie koniec:
|x|≤5 ⇔ −5≤x≤5
oraz
|x|>2 ⇔ x<−2 ∧ x>2
Teraz to połącz
23 lut 18:00
Kamcio :): po 1) błąd
|x|−3≤2 ⇔ |x|≤5⇔ x≤5 ⋀ x≥−5 ⇔ x∊<−5,5>
|x|−3>−5 ⇔ |x|>−2 ⇔ (moduł jest zawsze dodatni) x∊R
Iloczyn obu zbiorów to Dg=<−5,5>
23 lut 18:00
Kamcio :): i radzę jednak znaleźć czas i się nauczyć
23 lut 18:01
MQ: Fakt Kamcio −− nie sprawdziłem naxrun'a −− za dużo zaufania
23 lut 18:02
naxrun: dzieki
23 lut 18:08
naxrun: Czyli w b) powinno wyjsć <0;7) ?
23 lut 18:16