rozwiaż
Alcia: Miejscem zerowym w funkcji kwadratowej y=−(−x−7)(1+x) jest:
A. x = 7
B. x = 1
C. x = 0
D. x = −1
23 lut 17:23
k20: −(−x−7)(1+x)=0 /*(−1)
(−x−7)(1+x)=0
−x−7=0 lub x+1=0
x=−7 lub x=−1
Zatem pozostaje odpowiedź D
23 lut 17:29
Alcia: dziękuję
23 lut 17:29
Paula: Na pewno tylko − przed nawiasem zmienia wartość?
23 lut 17:42
k20: co przed nawiasem zmienia wartość?
przedstaw swoje rozwiązanie
23 lut 17:45
Paula: Ja tylko chce się upewnić xDD CZY pomnozenie przez −1 usuwa minus przed nawiasem nie wplywajac
na resztę? XD
23 lut 17:47
Cusack: na miejsca zerowe to nie wpływa

tylko na to czy parabola jest 'smutna' czy 'szczesliwa'
23 lut 17:51
Paula: To wiem xD
23 lut 17:54
Martin: Podstawiając za −x −7 da nam −14 a nie 0
bo −7−7= −14
W takim razie dlaczego to się zeruje, czego nie pojmuję?
23 lut 15:22
wredulus_pospolitus:
x = −7
więc
−x − 7 = −(−7) − 7 = 7 − 7 = 0
23 lut 15:36