pomóżcie!!
ola: Jaka jest najmniejsza wartość wyrażenia 2007−KAN−GA−ROO, w którym różnym literom odpowiadają
różne cyfry?
a) 100
b) 110
c) 112
d) 119
e) 129
23 lut 17:05
ola: błagam pomóżcie

Jaka jest najmniejsza wartość wyrażenia 2007−KAN−GA−ROO, w którym różnym literom odpowiadają
różne cyfry?
a) 100
b) 110
c) 112
d) 119
e) 129
23 lut 17:05
PW: Trzeba dobrać jak największe liczby trzycyfrowe, czyli K i R należy przyporządkować odpowiednio
8 i 9 (lub 9 i 8). Zostanie 2007−900−800=307, od którego trzeba jeszcze odjąć (AN+GA+OO).
Znowu najkorzystniej będzie odjąć 77 jako OO, zostanie 307−77=230, od którego trzeba jeszcze
odjąć (AN+GA). A i G powinny być szóstką i piątką lub piątką i szóstką.
6N+56 − czy 5N+65? Razem jest to 116+N lub 114+N, a więc korzystniejsze jest to pierwsze, czyli
116+N − w najlepszej wersji 116+4 = 120, a więc po odjęciu od 230 mamy
230−120=110.
Ścisły zapis matematyczny daruję sobie, bo to Kangurek − konkurs dla dzieci.
23 lut 18:41