prosze!!
ola:

uzupełniamy tablicę wpisując w każde jej pole 0 albo 1, w taki sposób, aby sumy liczb każdego
wiersza i każdej kolumny były równe 2. Jakie są wartości x i y?
a) x=1, y=1
b)x=1, y=0
c) x−0, y=1
d) x=0, y=0
e) nie można tego ustalić
23 lut 16:59
PW: Po uzupełnieniu pierwszego wiersza w jedyny możliwy sposób mamy:
0101
• • • •
•x • 1
•y • •
zatem ostatnia kolumna też może być uzupełniona w jeden możliwy sposób:
0 1 0 1
• • • 0
• x • 1
• y • 0
Odpowiedź a) jest na pewno niedobra (w drugiej kolumnie byłyby 3 jedynki).
Gdyby przyjąć odpowiedź d), mielibyśmy
0 1 0 1
• • • 0
• 0 • 1
• 0 • 0,
co zmuszałoby do wstawienia 1 w drugim wierszu i drugiej kolumnie oraz w dolnym wierszu na obu
wolnych miejscach:
0 1 0 1
• 1 • 0
• 0 • 1
1 0 1 0
Cztery wolne miejsca dają się poprawnie uzupełnić zerami i jedynkami (na przemian, na przykład)
0 1 0 1
1 1 0 0
0 0 1 1
1 0 1 0
Odpowiedź d) jest więc możliwa − ale czy tylko?
Gdyby przyjąć odpowiedź c), mielibyśmy
0 1 0 1
• • • 0
• 0 • 1
• 1 • 0
co zmusza do wstawienia 0 w drugim wierszu i drugiej kolumnie, a w konsekwencji do wypełnienia
jedynkami pozostałych miejsc wolnych w drugim wierszu:
0 1 0 1
1 0 1 0
• 0 • 1
• 1 • 0.
Podobnie jak wcześniej zostały cztery wolne miejca, które można uzupełnić "na przemian" zerami
i jedynkami, na przykład:
0 1 0 1
1 0 1 0
0 0 1 1
1 1 0 0.
Wykazaliśmy, że możliwe są zarówno odpowiedź d) jak c), a więc właściwym rozwiązaniem zagadki
jest e) − nie można ustalić jakie są x i y.
23 lut 20:36