Gosia: (2√2)x+1 = 4
i (0,5)x *22x+2 = 2-6
Proszę może ktoś będzie wiedział
9 wrz 21:26
Dariusz: (2 sqrt 2 )x+1 = 4
Wstawiajac do logarytmu dostajesz
log2√2 4 = x+1 a ten przyklad jest juz na stronie wsrod logarytmow (wystarczy
poszukac)
b) Tam jest 2-6 ? W kazdym badz razie robisz dosys podobnie, z tym, ze na poczatku
dzielisz obustronnie przez 2-6 itd,
9 wrz 21:35
Kasia: (2√2)x+1 = 4
(2*21/2)x+1=22
(23/2)x+1=22
23/2x+3/2=22
z tw o funkcji różnowartościowej mamy
3/2x+3/2=2 mnożymy obustronnie przez 2
3x+3=4
3x=1
x=1/3
(0,5)x *22x+2 = 2-6
(1/2)x * 22x+2 = 2-6
2-x * 22x+2 = 2-6
2x+2=2-6
z tw o funkcji różnowartościowej mamy
x+2=-6
x=-8
9 wrz 21:38
Gosia: Dziękuje Kasiu właśnie o to mi chodziło. Jeszcze jedno zadanko
(ułamek 6/5)4x*(ułamek 6/5)2-x= ułamek 25/36
Wydaję mi się że powinnam dodac 4x i 2-x a ułamek 25/36 zamienić na ułamek (6/5)-2
czy ktoś mógłby mnie dobrze nakierować ?
9 wrz 21:43
Kasia: 6/54x * 6/52-x = 5/62
6/53x+2 = 6/5-2
z tw o funkcji różnowartościowej mamy
3x+2=-2
3x=-4
x=-4/3
9 wrz 21:46
Kasia: dobrze myślałaś
9 wrz 21:47
Gosia: Dziękuje bardzo za pomoc

pozdrawiam
9 wrz 21:48
Kasia:
9 wrz 21:49