problem
sinus: mam takie rownanie n(n−1) = 12
i jesli rozwiaze je w nastepujący sposób
n = 12 lub n −1 = 12 => n = 13
a jak tak n2 − n − 12 = 0
to mam n = 4 lub n = −3
i teraz moje pytanie dlaczego tak jest czy te rozwiazanie nie powinny byc takie same?
bo czasami szybciej rozwiazuje sie tego typu przykłady sposobem pierwszym i teraz nie wiem
kiedy stosowac sposób pierwszy a kiedy drugi zeby nie zrobic błedu w zadaniu?
23 lut 16:55
Lila: nie kombinuj

. możesz tak w nieskończoność zgadywać iloczyn jakich dwóch liczb da ci 12− może
to być 1 i 12, 2 i 6, 3/4 i 16 itd.
23 lut 16:59
sinus: czyli zawsze lepiej drugim tak?
23 lut 17:01
Lila: tak, czasami da się odczytać rozwiązanie też z wykresu, ale lepiej delta x1 x2 i po sprawie
23 lut 17:09