Z góry bardzo dziękuję
1)Przekątne rombu mają długości 10 i 16. Miara kąta ostrego tego rombu to?
2)Wysokość trapezu ma długość 7, a pole tego trapezu jest równe 50. Jaką długość ma
odcinek łączący środki ramion tego trapezu?
3)Punkt A = (−6, 19) przekształcamy symetrycznie względem punktu S = (13, 5). W ten spo−
sób otrzymamy punkt o jakich współrzędnych?

| 5 | |
=tgα | |
| 8 |
| a+b | ||
zad odcinek łaczący środki ramion= | wzór na pole i masz | |
| 2 |
| a+b | a+b | P | ||||
Ptr= | *h ⇒ | = | ||||
| 2 | 2 | h |