sebo8: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=(2n+1)3 − (2n+3)3 + 24n2. wykaż, że jest to ciąg
arytmetyczny.
23 lut 16:07
Maciek: musimy stworzyć wyraz o 1 większy czyli an+1
23 lut 16:11
Maciek: za każdy n wstaw n+1
23 lut 16:11
Maciek: zrozumiałe
23 lut 16:12
sebo8: zrozumiałe dzięki
23 lut 16:13
Maciek: an+1 = (2n+3)3 − (2n+5)3 + 24(n2 + 2n + 1)
23 lut 16:14
Maciek: czy tak wychodzi
23 lut 16:14
Maciek: podnosimy obydwa nawiasy do "3" i wymnażamy 24 razy nawias
23 lut 16:15
sebo8: właśnie tak mi wyszło dzięki
23 lut 16:15
Maciek: jak Ci wyszedł pierwszy nawias?
23 lut 16:17
sebo8: 8n3+12n2+6n+1
23 lut 16:21
Maciek: ale że pierwszy nawias?
23 lut 16:22
sebo8: nie sory, wyszło mi
8n3+12n2+54n+27
23 lut 16:23
Maciek: ale drugi wyraz 36n2 sprawdź
23 lut 16:24
Maciek: tak sobie myślę, że lepiej to wyrażenie an sprowadzić do prostszej postaci, a potem utworzyć
an+1
23 lut 16:25
Maciek: w sumie jest to jakieś ćwiczenie wzorów do "3" ale co za dużo, to...
23 lut 16:25
Maciek: po redukcji wyraz a
n = −48n−26
23 lut 16:29
Maciek: czyli liczenie będzie bardzo proste
23 lut 16:30
Maciek: an+1 = −48(n+1) − 26 = −48n −74
23 lut 16:32
Maciek: żeby sprawdzić czy c. jest arytm. policzmy różnicę an+1 − an
23 lut 16:32
Maciek: −48n−74+48n+26 = −48
23 lut 16:33
Maciek: rozwiązaniem jest liczba nie uzależniona od "n" więc ciąg jest arytmetyczny

dziękuję
23 lut 16:34
natttt: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 6 i
krawędzi bocznej 8
22 maj 00:23
natttt: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi bocznej 12 i
wysokości tego ostrosłupa 9
22 maj 00:25
natttt: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi bocznej 10 i
wysokości ściany bocznej 8
22 maj 00:26
natttt: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi bocznej 8 i
wysokości tego ostrosłupa równej 6
22 maj 00:27
natttt: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości tego
ostrosłupa równej 4 i wysokości ściany bocznej równej 6
22 maj 00:29
22 maj 00:35
22 maj 00:36