matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
alicja55555:
wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego wiedząc że trzeci wyraz jest równy 18 a szósty 486
23 lut 15:53
Saizou :
a
3
=x*q
2
=18 →x*9=18→x=2 a
6
=x*q
5
=486 lub też a
6
=a
3
*q
3
=486 →18*q
3
=486→q=3
23 lut 15:56