Trygonometria.
Wiki.:

Oblicz długość boku x, zaznaczonego na rysunku poniżej, z dokładnością do 0,1cm.
Tak to obliczyłam, ale nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach(6,1cm)
(1,963)
2+12
2=x
2
x
2=144+3,853369
x
2=147,85336/ v
x=12,1
sinα=0,454
cosα=0,891
tgα=0,510
ctgα=1,963
23 lut 15:32
Saizou : sprawdź tg w tablicach i oblicz x
23 lut 15:42
Wiki.: tg63=12/0,510
tg63=23,5
nie wychodzi 6,1 cm.
23 lut 15:48
Wiki.: Już wszystko wyszło, źle zrozumiałam na początku.
23 lut 16:34
mp96: Mamy dane przyprostokątne, więc najłatwiej jest skorzystać z tangensa. Tak więc mamy:
tg63°=12x − odczytujemy z rysunku
tg63°≈1,96 − odczytujemy z tablic
Powyższe równania możemy zapisać w postaci jednego:
12x=1,96 /*x
12=1,96x
x≈6,1
Odp. x≈6,1 cm.
31 mar 14:34