Jak rozwiązać te zadanka z logarytmów?
Adam00007777: Jak rozwiązać te zadanka:
1. Kwadrat liczby log50,2 jest równy:
A. log50,04
B. log50,4
C. 0,25
D. 1
2. Liczby log20,25 i log21 są miejscami zerowymi funkcji:
A. f(x)=(4x−1)(x−1)
B. f(x)=x(2x+1)
C. f(x)=x2(2x+4)
D. f(x)=x(x−2)
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie krok, po kroku. Dziękuję.
23 lut 15:00
PuRXUTM:
(log
5 0,2)
2=(−1)
2=1
23 lut 15:08
PuRXUTM: log
2 1 =0
odp. C f(x)=x
2(2x+4)=2x
2(x+2)
f(x)=0 ⇔ x
2=0 lub x+2=0 czyli x=0 lub x=−2
więc prawidłowa jest odpowiedź C
23 lut 15:10
Adam00007777: Ok, dzięki wielkie za pomoc.
23 lut 15:38