Indukcja - udowodnij podzielność
Ala: Mam udowodnić, że 7
n − (−3)
n jest podzielne przez 10 dla każdego naturalnego n.
Po podstawieniu n=k+1 udaje mi się "wyciągnąć" z tego ten fragment pierwotny (7
k −(−3)
k) ale
to co zostaje już nie jest podzielne przez 10

Czy mógłby ktoś miły udzielić pomocy?
23 lut 14:39
MQ: n=1
7−(−3)1=7+3=10
zgadza się.
Zakładamy, że dla pewnego n 7n−(−3)n=10k
Sprawdzamy jak jest dla n+1
7n+1−(−3)n+1=7n*7−(−3)n*(−3)=7n*7−(−3)n*(7−10)=7*[7n−(−3)n]+10*(−3)n=10k+10(−3)n
23 lut 14:56
Ala: O kurczę, taki to myk, z tym (7−10)...
Dziękuję
24 lut 10:42