rozwiąż rownanie
iggy: Rozwiąż równanie:
Nie wiem czy można to przenieść na lewą stronę.....
23 lut 14:17
jikA:
A dlaczego nie? Ale najpierw proponuję ustalić dziedzinę. Najlepszym sposobem było by
pomnożenie na krzyż.
23 lut 14:22
iggy: i wtedy napiszę: y=.... tak? bo łaśnie o to chodzi, że tego y nie ma i nie wiem czy tak można
23 lut 14:29
jikA:
Jaki y? Masz rozwiązać równanie tyle.
23 lut 14:37
iggy: ale dziwnie wychodzi bo delta wychodzi 33.....
23 lut 14:57
Krzysiek: (x+2)(x−1)= 3*2x
x2−x+2x−2=6x
x2−x+2x−6x−2=0 No wychodzi Δ=33 no to co .. Nie moze ? moze . to √Δ=√33
podstaw do wzoru i licz x1 i x2
23 lut 15:07