Witam. Czy mógłby ktoś rozwiązać te zadania?
Krzysiek: 1. Wykaż, że L=P
a) tg 2x=2tgx/1−tg2x
b)tgx= 2tgx2/1−tg2{x}{2}
2. Oblicz wartość wyrażenia
a) tg 1/12 pi + tg2 3/12 pi
b)sin 7/12 pi + cos 5/12 pi
23 lut 14:15
Krzysiek: no pomoże ktoś?
23 lut 15:53
Dominik: 1. rozpisz ze wzoru na tangens sumy katow
w a) tg(x + x)
23 lut 16:13
ICSP: a)
| | sin2x | | 2sinxcosx | | 2tgx | |
L = tg2x = |
| = |
| = |
| = P |
| | cos2x | | cos2x − sin2x | | 1 − tg2x | |
c.n.u
b)
c.n.u.
23 lut 16:22
Krzysiek: a te drugie zadanie ktoś zrobi?
i bardzo dziękuje za zrobienie pierwszego

zaraz je sam zrobie i sprawdze czy dobrze
23 lut 16:49
PW: | π | |
| to w mierze stopniowej 15°. Wartość dunkcji trygonometrycznych dla tego kąta są znane |
| 12 | |
(sinus i cosinus tego kąta można policzyć ze wzorów połówkowych i jedynki trygonometrycznej).
Można znaleźć w tablicach − tam gdzie są podane dokładne wartości dla niektórych kątów:
tg15° = 2−
√3
23 lut 18:56
Krzysiek: ok wielkie dzięki wam wszystkim a tak przy okazji czemu w tablicach nie ma wartości ctg?
24 lut 08:10
Krzysiek: Krzysiek. NO jak nie ma podanych wartosci ? Sa . Chyba w tamtym roku byla w Biedronce w
sprzedazy taka seria Tablice szkolne i miedzy innymi byly tablice matematyczne . Sa tam podane
| | π | |
dokladne wartosci funkcji trygonometrycznych np ctg |
| =2+√3
|
| | 12 | |
Osobna sprawa jest to ze funkcja cotangens powoli wychodzi z zuzycia w szkole w ramach
odchudzania programu .
| | π | |
Podam CI jeszcze ctg36stopni czyli ctg |
| =√25+10√5{5}. Nie chce sie zapisac ale ten |
| | 5 | |
pierwiastek ma byc podzielony przez 5
24 lut 09:15
24 lut 14:07