matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
hm...:
podaj miejsca zerowe wielomianu: W(x)=4x
3
−x
2
−4x+1
23 lut 14:10
wojtek:
4x
3
−x
2
−4x+1=4x(x
2
−1)−1(x
2
−1)=(4x−1)(x
2
−1)=(4x−1)(x−1)(x+1) miejsca zerowe: 0,25, −1 i 1
23 lut 14:35