trygonometria
Kipic: mam takie zadanie
rozwiaz rownanie
Czy moge tak robic przy tego typu rownaniach z sinusem

?
1−sin2x =2
−sin2x=1
sin2x=−1
czy mozna tak robic

?
23 lut 13:45
Tad:
... oczywiście ... to poprawne przekształcenie−
23 lut 14:03
23 lut 14:07
Kipic: | | 3π | |
ma sie rozumiec chyba ten minus bo to − ∞ ale skad sie bierze nawet |
| + 2kπ  ? |
| | 4 | |
23 lut 14:08
Tad:
popatrz sobie na wykres funkcji cosx ... jej okresem jest 2π,
... określoną wartość (oczywiście między −1 a 1) funkcja ta przyjmuje w swoim okresie 2 razy
Nie możesz zatem pomijać jednego z rozwiązań
23 lut 14:25