całka
iLoveMath:
x
2+3=t
dt=2xdx
| | | | 1 | | dt | |
=∫ |
| = |
| ∫ |
| = i ile to całka z dt/t6 ? |
| | t5 | | 2 | | t6 | |
23 lut 13:38
iLoveMath: wszedzie jest t6 a nie do 5
23 lut 13:39
jikA:
| | 1 | | 1 | |
A jak możesz zapisać inaczej liczbę |
| ? Do której potęgi liczba a da liczbę |
| ? |
| | an | | an | |
23 lut 13:41
jikA:
I skąd Ci się wzięło dwa razy dt?
23 lut 13:41
iLoveMath: przypadkowo bo chcialem wpisac 1/2 dt
23 lut 13:42
iLoveMath: fakt to bedzie a−n
23 lut 13:43
iLoveMath: ale jak to zastosować tutaj, gubie się w tych dt dx itp
23 lut 13:44
jikA:
Ale gdzie się gubisz bo nie rozumiem za bardzo znaczenia "w tych dt dx"?
23 lut 13:45
iLoveMath: nie wiem co to oznacza, kiedy się "pojawia i znika"
23 lut 13:49
jikA:
Tak tylko że po drugim równa się brakuje znaku całki i na końcu brakuje jeszcze stałej.
23 lut 13:50
iLoveMath: i teraz
po drugim = nie powinno być przecież znaku całki ?
23 lut 13:52
iLoveMath: oj przepraszam na 3 patrzyłem
23 lut 13:53
iLoveMath: | | t−5 | | (x2+3)−5 | | 1 | |
czyli |
| =− |
| =− |
| ? |
| | −5 | | 5 | | 5(x2+3)5 | |
23 lut 13:58
jikA:
Ok.
23 lut 13:59
iLoveMath: ok 10 w mianowniku bo jeszcze jedna druga była pzed całką
23 lut 13:59
jikA:
Jasna sprawa.
23 lut 14:05