określ dziedzinę
iggy: Określ dziedzinę:
| | (x2−4)(3x+1) | |
f(x)= |
| |
| | (x2−4x+4)(3x2+1) | |
i chodzi mi tylko o to jak rozpisać to równanie, a zwłaszcza drugi nawias na końcu tj. (3x
2+1)
aby tomożna było poskracać potem...
23 lut 13:32
Janek191:
x2 − 4x + 4 = ( x − 2)2 − liczba 2 jest miejscem zerowym
3 x2 + 1 > 0 − brak miejsc zerowych
Mianownik musi być różny od 0
więc
D = R \ { 2 }
============
23 lut 14:07
Tad:
... tego wyrażenia (3x2+1) nie rozpiszesz ... nie ma ono pierwiastków ... przyjmuje wyłącznie
wartości większe od 0.
Dziedzina będzie zatem determinowana wyłącznie wyrażeniem x2−4x+4 czyli (x−2)2
23 lut 14:08