Proszę o pomoc i dokładne rozwiązania :)
Lena0022: 1. Suma dwunastu pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego an=2n−8 jest równa ?
2. W ciągu arytmetycznym a1=3 i a8=−11. Wyrazem ogólnym tego ciągu jest ?
3. Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego opisana wzorem an=3/2*2n jest równa ?
4. Między liczby 1 i 128 wstaw sześć liczb , aby wyraz z nimi tworzyły ciąg geometryczny .
5. Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn=3n2+5n jego wyraz
pierwszy ma wartość ?
23 lut 12:42
Janek191:
z.1
an = 2n − 8
więc
a1 = 2*1 − 8 = − 6
a12 = 2*12 − 8 = 24 − 8 = 16
zatem
S12 = 0,5*( − 6 + 16)*12 = 6*10 = 60
=================================
23 lut 15:05
Krzysiek: zadanie nr2
a8=a1+7r
−11=3+7r −wylicz ztego r
nastepnie podstaw do wzoru na an −ty wyraz ciagu
Masz teraz wszystkie dane
Wzor an=a1+(n−1)r
Poza tym kliniuj sobie po lewej stronie na Ciagi liczbowe i poczytaj . To sa bardzo latwe
zadania i powinnas je sama rozwiazac
23 lut 15:30
Janek191:
z.3
an = (3/2)*2n
a1 = 3
a2 = 6
więc
q = a2: a1 = 6 : 3 = 2
1 − qn
Sn = a1 *−−−−−−−−−
1 − q
zatem
1 − 25
S5 = 3* −−−−− = − 3*( 1 − 32) = − 3* (− 31) = 93
1 − 2
23 lut 18:21
Janek191:
z.4
a1 = 1, a2,a3,a4,a5,a6,a7,a8 = 128
więc
a1 * q7 = 128
1*q7 = 128 = 27
q = 2
=====
i teraz obliczamy kolejno :
a2 = a1 *q = 1*2 = 2
a3 = a2 *q = 2*2 = 4
itd.
Korzystaliśmy ze wzoru na n −ty wyraz ciągu geometrycznego :
an = a1 * qn − 1
==================
23 lut 18:26