pomocy
karl: Obliczyć sin4α+cos4α jeżeli sinαcosα=32
23 lut 12:31
Aga1.: Wykorzystaj wzór
a4+b4=(a2+b2)−2a2b2
i jedynkę trygonometryczną.
23 lut 12:36
titus: | | 3 | | 9 | |
sinacosa = |
| ⇒ 2sin2acos2a = |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin
2a + cos
2a = 1 ⇒ sin
4a + 2sin
2acos
2a + cos
4a = 1 ⇒
| | 9 | | 7 | |
⇒ sin4a + cos4a = 1 − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 lut 12:37
Janek191:
Powinno być ;
a4 + b4 = ( a2 + b2)2 − 2 a2 b2
=============================
23 lut 14:47
karl: | | 1 | |
a w książce mam odpowiedź |
| pomoże ktoś? |
| | 2 | |
23 lut 20:19
aniabb: ciekawe jak iloczyn dwóch ułamków daje 1.5 ..dobrze przepisałeś
23 lut 20:22
aniabb: titus..jak pisałeś że suma 4potęg jest ujemna to paluszki Ci nie drżały
23 lut 20:23
MQ: Bo podałeś błędną wartość sinαcosα.
| | 3 | |
Nie może to równać się |
| |
| | 2 | |
23 lut 20:26
Rafi: Jesli sinαcosα= 1\2 to wynik bd sie rownal 1/2 wiec zle przepisane miales
23 lut 20:30