prawdopodobieństwo
Arwena: Bardzo proszę o pomoc

1. Oblicz prawdopodobieństwo, że w czteroosobowej rodzinie wszyscy urodzili się dikładnie w
dwóch dniach tygodnia.
A − wszyscy urodzili się w dokładnie dwóch dniach tygodnia
Dlaczego trzeba odjąć 2?
2. Czy jeśli C= (A∩B) to P(C) = P(A) * P(B)

a gdy C = (A∪B) to czy P(C) = P(A) + P(B)
23 lut 12:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
a) Jeżeli A i B to zdarzenia niezależne ... to tak
b) jeżeli A i B są rozłączne ... to tak
23 lut 13:19
Arwena: ok dzięki

a nie wiesz może dlaczego w pierwszym zadaniu trzeba odjąć 2
23 lut 13:21
Aga1.: Jeśli wybierzesz sobie np. poniedziałek i wtorek , to nie może być tak,że wszyscy urodzili się
we wtorek (2,2,2,2) ( w poniedziałek nikt się nie urodził),
oraz nie może być tak,że wszyscy urodzili się w poniedziałek(1,1,1,1), znaczy pierwsza osoba
urodziła się w poniedziałek, druga w poniedziałek, trzecia w poniedziałek i czwarta w
poniedziałek,a nikt nie urodził się we wtorek.
23 lut 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponieważ
2
4 ... oznacza, że:
ojciec urodził się jednego z tych dwóch dni
matka tak samo
dzieci tak samo
| | | |
a więc ... licząc | *24 ... masz także możliwość ... że wszyscy urodzili się tego samego |
| | |
dnia (speczne z założeniem zadania)
23 lut 13:25
Arwena: aaaaaa dzięki
23 lut 18:18