ekstrema lokalne
M: wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji: x / x
2 + 64
Mam problem jak zrobić z mianownikiem
23 lut 07:28
hmmm..: p (−8;−1/6) i p (8;1/16) ?
23 lut 08:56
Aga1.: D=R
Licz pochodną tej funkcji
| | x'(x2+64)−x(x2+64)' | |
f'(x)= |
| = |
| | (x2+64)2 | |
Iloraz jest równy 0, gdy licznik jest równy 0.
23 lut 09:02
M: rosnąca w (−∞;−8) u (8;+∞)? malejąca (−8;8)?
23 lut 09:10
Aga1.: Ramiona paraboli skierowane są do dołu
f'(x)>0 dla x∊(−8,8)
f rosnąca (−8,8)
23 lut 09:15
M: dziękuję. mój błąd polegał na nie zwróceniu uwagi na znak przy x w największej potędze.
23 lut 09:32