| cos2x | ||
∫ | dx | |
| sin3x |
| dx | dx | |||
...=∫ | −∫ | =.... | ||
| sin3x | sinx |
| 1 | 1 | |||
∫ tg(2x+3) = | ∫ tg(t) dt = − | ln|(cos2x+3)| + C | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
Stawiam na podstawienie t =tg( | ) | |
| 2 |
| 1 | 1 | 2dt | t2+1 | 2dt | ||||||
∫ | − ∫ | =**= ∫ | * ( | )3 − ∫ | * | |||||
| sin3x | sinx | t2+1 | 2t | t2+1 |
| t2+1 | ||
( | ) = | |
| 2t |
| t4 + 2t2 +1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | dt − ∫ | dt = | t + | ln|t| − | *t−2 − ln|t| | |||||
| 8t3 | t | 8 | 4 | 16 |
| x | ||
t=tg | ||
| 2 |
| x | x | x | x | |||||
sinx = sin2 | = 2sin | cos | ; | = β | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| |||||||||||
2sinβcosβ= | = | ||||||||||
|
| tgβ | 2t | |||
= | ||||
| tg2β+1 | t2+1 |
| 1 | 1 | |||
dt= | * | dx | ||
| cos2β | 2 |
| 2dt | |
= dx | |
| t2+1 |
| 1 | |
= tg2β+1= t2+1 | |
| cos2β |

| 3x | 1 | dt | 1 | 1 | ||||||
∫ | dx = ** = | ∫ | = | *ln|t| + C = | *ln|9x+1| + C | |||||
| 1+9x | 3ln9 | t | 3ln9 | 3ln9 |
| dt | |
=3xdx | |
| 3ln9 |
| 3x | dt | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | dx = t=3x | =3xdx = | ∫ | dt = | arctg(3x)+C | |||||
| 1+(3x)2 | ln3 | ln3 | 1+t2 | ln3 |
Jak tą policzyć
| dx | ||
∫ | ||
| √2x−x2 |
| dx | x | |||
∫ | = arcsinx | + C | ||
| √a2 − x2 | |a| |
| dx | ||
∫ | =... | |
| √1−(x−1)2 |
| cos2x | ||
dzięki, sprawdzi mi ktoś pierwsze ∫ | dx? | |
| sin3x |
| cos2x*cosx | (1−sin2x)cosx | |||
∫ctg3xdx = ∫ | dx = ∫ | dx = | ||
| sin3x | sin3x |
| cosx−sin2xcosx | cosx | sin2xcosx | cosx | |||||
∫ | dx=∫ | dx − ∫ | = ∫ | dx | ||||
| sin3x | sin3x | sin3x | sin3x |
| cosx | ||
− ∫ | dx =** = | |
| sinx |
| 1 | 1 | t−2 | (sinx)−2 | |||||
∫ | dt − ∫ | dt = − | − ln|t| + C = − | −ln|sinx| + C | ||||
| t3 | t | 2 | 2 |
PS.Wiem że jest tam ∫ctgx ale nie chcę mieszać
| 1−t2 | 1 | |||
∫ | dt=∫t−3dt−∫ | dt= wyjdzie to samo, ale mniej pracy. | ||
| t3 | t |
| cos2x |
| ||||||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx = | |||||||||||||||||
| sin3x |
|
| |||||||||||||||||
∫ | dx − | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||
dx − | |||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||
|
| 1 |
| ||||||||||||||||||||||
=∫ | dx − ∫ | dx + ∫ | ... | |||||||||||||||||||||
| 4sinx |
|
| cosx | ||
∫cosx* | dx= (1) | |
| sin3x |
| cosx | cosx | |||
[cosx=u; −sinxdx=du; dv= | ; v=∫ | dx} | ||
| sin3x | sin3x |
| cosx | ||
[v=∫ | dx= ; | |
| sin3x |
| 1 | −1 | −1 | ||||
sinx=t; cosxdx=dt⇔v=∫ | dt= | t−2= | ] | |||
| t3 | 2 | 2sin2x |
| −cosx | −sinx | −cosx | 1 | |||||
= | +∫ | dx= | −∫ | dx | ||||
| 2sin2x | 2sin2x | 2sin2x | sinx |
| dt | 1 | |||||||||||||
∫ | = ** = ∫ | = | ∫t−3dt = | ||||||||||||
| (t3) | 8 |
| 1 | 1 | |||
− | *t−2=− | (sinx)−2 | ||
| 16 | 16 |
| x | ||
t=2sin | ||
| 2 |
| x | ||
dt= cos | ||
| 2 |
| x | ||
dt= cos | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 2dt | t2+1 | |||||
∫ | = ** = | ∫ | * | dx = | |||||
| 4 | sinx | 4 | t2+1 | 2t |
| 1 | 1 | x | ||||
ln|t|+C= | ln|tg | |+C | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| x | ||
t=tg | ||
| 2 |
| 2t | ||
sinx = | ||
| t2+1 |
| 2dt | |
| t2+1 |
| dt | t−2 | (cosx)−2 | ||||||||||||||
∫ | =**= ∫ | = | =− | ||||||||||||||
| t3 | −2 | 16 |
| x | ||
t=2cos | ||
| 2 |
| x | ||
dt=sin | dx | |
| 2 |
| cos2x | 1 | 1 | x | (cosx)−2 | ||||||
∫ | dx= − | (sinx)−2+ | ln|tg | |− | +C | |||||
| sin3x | 16 | 4 | 2 | 16 |
chodzi mi tylko czy dobrze robię, wynik sam się doszlifuje
| cos2x | sinx | |||
Krzysiek nie rozumiem Twojej podpowiedzi, ∫ | * | dx=**= | ||
| sin3x | sinx |
| cos2 xsinx | t2 | |||
=∫ | dx=−∫ | |||
| (1−cos2x)2 | (1−t2)2 |