Równanie trygonomeryczne
bord: Mam takie równanie:
2sin2x+sinx−1=0
Wyliczyłem,że sinx=−1 lub sinx=12, więc wyszły mi wyniki x=π6 + 2kπ lub
x=5π6+2kπ lub x=−π2+2kπ lub 3π2+2kπ ,ale w odpowiedziach nie ma ostatniego
wyniku. Mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego 3π2+2kπ nie jest wynikiem tego rozwiązania?
23 lut 01:25
ICSP: ale przecież
| | π | | 3 | |
x = − |
| + 2kπ to jest to samo co x = |
| *π + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
23 lut 01:33
Tad:
... sprawdź w odpowiedzi czy tam nie podają kπ ... a nie 2kπ
23 lut 10:09