.
asdf: miejsce zerowe
| | 24x | |
−24(x2−4) − 4x − |
| = 0 |
| | x2−4 | |
jak to policzyć? zmienną t?
23 lut 00:28
Basiek:
23 lut 00:36
asdf: glupie wypociny: // (−4)
| | 6x | |
6(x2−4) + x + |
| = 0 |
| | x2−4 | |
t = x
2 − 4
6t
2 + xt + 6x = 0
Δ = x
2 − 144x
Δ = x(x − 144)
Δ = 0 lub Δ = 144
23 lut 00:36
Basiek: Zimno.
23 lut 00:39
asdf: Δ = x
Δ = −12x
Δ = 12x
23 lut 00:40
Basiek: Δ = x
2 − 144x
Dotąd się zgadzam.
A potem?
23 lut 00:41
Kejt: haha..to ja się do mojego nie przyznaję..
23 lut 00:42
pigor: ..., np. tak : D=R\{−2,2} i wtedy
| | 24x | | x2−4 | |
−24(x2−4)−4x − |
| =0 / * |
| ⇔ |
| | x2−4 | | − 4 | |
⇔ 6(x
2−4)
2+ x(x
2−4)+ 6x = 0 ⇔ 6(x
2−4)
2+ x(x
2−4+6) = 0 ⇔
⇔ 6(x
2−4)
2+ x(x
2+2) = 0 ⇔ i dalej nie mam pomysłu .
23 lut 00:47
Kejt: no to ja mam bez pomysłu tak:
Dziedzina:
x2−4≠0
x=2 ⋀ x=−2
D∊R/{−2;2}
po przemnożeniu równania przez (x2−4)
−24(x2−4)2−4x(x2−4)−24x=0
−24(x4−8x2+16)−4x3+16x−24x=0
−24x4+192x2−384−4x3−8x=0
nie chce mi się tego uporządkowywać..
nic z tego nie będzie chyba...
23 lut 00:50
asdf: Kejt, probowalem tak jak ty, dlatego sie wzialem za delte bo ni w ząb z takim czyms..
23 lut 00:51
Kejt: no wiem..wrzuciłam to do wolframa..i normalnych pierwiastków brak...żeby to jakoś rozłożyć
ewentualnie..
23 lut 00:55
pigor: ... chyba, że do postaci :
6x
4+x
3−48x
2+2x+96= 0 i z wzorów Viete'a układ 4 równań o 4−ech niewiadomych .
23 lut 00:57
Kejt: jeśli równania nie wyjdą okropne...może warto spróbować..
23 lut 00:57
ICSP: Wyjdą okropne.
23 lut 00:59
Kejt: cześć ICSP
23 lut 00:59
ICSP: Cześć
Kejt 
Ja ja Cie dawno "nie widziałem"
23 lut 01:00
asdf: Δ = x
2 − 144
Δ ≥ 0
x ∊ (−
∞;0)(144;
∞)
dla pierwszego:
| | −x − √x2 − 144 | |
x2 − 4 = |
| |
| | 12 | |
12x
2 − 48x + x =
√x2 − 144 //
2
144x
2 + 24x
3 2303x
2 − 192x + 9216 = x
2 − 144
tadam
23 lut 01:00
asdf: te wczesniejsze zapisy moje byly zle − nie przemyslane, tak o sobie napisalem chyba
23 lut 01:01
Kejt: bo dyplom robię..i mało czasu mam

teraz się do historii sztuki zmuszam..ja chcę matmę
23 lut 01:01
ICSP: a ja Ci powiem że po tym roku studiów chętnie wróciłbym sobie do liceum

Jak wtedy było wspaniale
23 lut 01:06
Kejt: ok, za rok pogadamy...wątpię żebym podzielała Twoje zdanie
23 lut 01:07
ICSP: zobaczymy
23 lut 01:11
Kejt: gdyby nie mój cudowny egzamin dyplomowy to bym sobie teraz trzaskała zadanka do maturki
rozszerzonej..a tu kupa.
23 lut 01:12
ICSP: przykro mi

Zauważ jednak że jak już zdasz egzamin dyplomowy to będziesz miała dużo czasu

Nie tak jak ja :
2h zajęć , 3h przerwy , 1h zajęć, 2h przerwy
i tak cały dzień na uczelni siedzę. Tyle dobrego że piątki mam wolne
23 lut 01:17
Kejt: dużo czasu? do pracy idę..heh
Ty na PWr? odwiedzę Was może kiedyś
23 lut 01:20
ICSP: no to odwiedzisz tylko Godzia

Ja niestety(na szczeście) nie studiuję na PWr
23 lut 01:22
Kejt: a gdzie?
23 lut 01:24
ICSP: tajemnica
23 lut 01:25
Basiek: UMCS
23 lut 01:26
ICSP: Basia jak zwykle. Wszystko wygada
23 lut 01:36
Basiek: Basia zawsze cichutko i grzecznie! :x
23 lut 01:39
asdf: Źle policzyłem pochodną i te miejsce zerowe dlatego takie dziwne...
(e
3x2/(x2−4) )'
y = e
3x2/(x2−4)
| | 3x2 | |
y' = (e3x2/(x2−4) )' = e3x2/(x2−4) * ( |
| )' = |
| | x2−4 | |
| | 6x(x2−4) − (x2−4)'*3x2 | |
e3x2/(x2−4) * |
| = |
| | (x2−4)2 | |
| | 6x(x2−4) − 2x*3x2 | |
e3x2/(x2−4) * |
| = |
| | (x2−4)2 | |
| | −24x | |
e3x2/(x2−4) * |
| |
| | (x2−4)2 | |
| | −24x | |
y'' = (e3x2/(x2−4) * |
| )' = |
| | (x2−4)2 | |
| | x * e3x2/(x2−4) | |
−24 * |
| = |
| | (x2−4)2 | |
| | (x * e3x2/(x2−4))' * (x2−4)2 − (x2−4)2'*x * e3x2/(x2−4) | |
−24 * |
| = |
| | (x2−4)4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 24x2* e3x2/(x2−4) | |
(x * e3x2/(x2−4))' = e3x2/(x2−4) − |
| = |
| | (x2−4)2 | |
| | 24x2 | |
e3x2/(x2−4) (1 − |
| ) = |
| | (x2− 4)2 | |
| | (x2−4)2 −24x2 | |
e3x2/(x2−4) ( |
| ) = |
| | (x2− 4)2 | |
| | (x4 − 8x2 + 16 −24x2 | |
e3x2/(x2−4) ( |
| ) = |
| | (x2− 4)2 | |
pozniej to jest pomnożone * (x
2 − 4)
2, czyli od razu skroce i bedzie:
e
3x2/(x2−4)* (x
4 − 8x
2 + 16 −24x
2) =
(x
2−4)
2 ' * x = 4x
2(x
2−4)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | e3x2/(x2−4)* (x4 − 8x2 + 16 −24x2) − 4x2(x2−4)*e3x2/(x2−4) | |
−24 * |
| |
| | (x2−4)4 | |
i teraz e
3x2/(x2−4) przed nawias
| | (x4 − 8x2 + 16 −24x2) − 4x2(x2−4) | |
−24*e3x2/(x2−4)*( |
| = |
| | (x2−4)4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x
2(x
2−4) = −4x
4 + 16x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | (x4 − 8x2 + 16 −24x2) − 4x4 + 16x2 | |
−24*e3x2/(x2−4)*( |
| = |
| | (x2−4)4 | |
| | −3x4 + 16 − 16x2 | |
−24*e3x2/(x2−4)*( |
| |
| | (x2−4)4 | |
no i teraz miejsce zerowe szybciej znajde...
23 lut 02:58