Prawdopodobieństwo
tatar2: Na każdym z sześciennych klocków, które ma Tomek, zapisana jest jedna cyfra. Pewnego dnia
chłopiec ustawił w szereg siedem klocków, otrzymując liczbę siedmioicyfrową.Po chwili z
utworzonego szeregu wysunął wszystkie klocki z cyfrą 5.Wówczas cyfry na pozostawionych
klockach utworzyły liczbę 2010. Oblicz prawdopodobieństwo tego że otrzymana liczba
siedmiocyfrowa była
a)większa od 5000000
b)podzielna przez 50
Liczę na wszą pomoc w wytłumaczeniu tego zadania.
Odpowiedzi
23 lut 00:06
Aga1.: wniosek :
Jest 3 klocki z cyfrą 5 i 2 klocki z cyfrą 0 i 1 klocek z cyfrą 2 i jeden klocek z cyfrą 1.(
Wszystkie klocki ustawiamy w ciąg, kolejność jest ważna i niektóre cyfry się powtarzają,
stosujemy permutację z powtórzeniami)
| | 7! | | 4*5*6*7 | |
IΩI= |
| = |
| =420 |
| | 3!*2! | | 2 | |
a)Liczba jest większa od 5000000 jeśli zaczyna się 5( pozostałe 6 cyfr mogą mieć dowolne
położenie)
| | 6! | | 3*4*5*6 | |
IAI= |
| = |
| =180. |
| | 2!*2! | | 2 | |
b) Kiedy liczba jest podzielna przez 50?
23 lut 08:53
tatar2: Ok dziękuje

Podzielna przez 50 bedzie gdy na przed przed ostatnią cyfrą bedzie co najmniej
jedna 5.Tylko nie rozumie dlaczego 7! dzieli sie przez 3!*2!
23 lut 10:24
Mila: Masz 7 klocków z cyframi:
5550021
7 elementów możesz przestawić na 7! sposobów, ale przestawienie 2 zer między sobą nie daje Ci
nowej sytuacji, tak samo przestawienie piątek między sobą i dlatego dzielimy przez liczbę
przestawień zer i piątek miedzy sobą.
23 lut 15:38
Mila:
Jeśli
|Ω|=7!, to trzeba skorzystac z prawd. warunkowego.
18 kwi 16:46