Funkcja
Licealista: Funkcja kwadratowa cz. 2
| | 1 | |
O jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji y = |
| x2 aby otrzymać wykres trójmianu |
| | 2 | |
kwadratowego, którego pierwiastkami są 3 −
√2 i 3 +
√2
Proszę o pomoc.
22 lut 23:00
abc: szukany trojmian:
w(x) = [x − (3 − √2)]*[x − (3 + √2)] = (x − 3 + √2)*(x − 3 − √2) = [(x − 3) + √2]*[(x
− 3) − √2] = (x − 3)2 − 2
wykres ten nalezy przesunac o wektor u = [3, −2]
22 lut 23:10
abc: poprawka, zapomnialem o wspolczynniku a = 1/2
stad, wynikowa postac trojmianu w(x), to:
12[(x − 3)2 − 2) = 12(x − 3)2 − 1
nalezy przesunac o wektor u = [3, −1]
przepraszam, za wprowadzenie w blad
22 lut 23:16
Licealista: spox
22 lut 23:16
Eta:
| | −b | |
ze wzorów Viete'a x1+x2= |
| to 6= − 2b⇒ b= −3 |
| | a | |
| | 7 | | 9 | |
q= yw= c−b2*a =..... = |
| − |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
y= |
| (x−3)2−1 to u=[3,−1] |
| | 2 | |
22 lut 23:31
Eta:
Wnoszę poprawkę ( wkradł się chochlik)
q=y
w=c −
p2*a = c−x
w2*a
23 lut 15:42