Ciągi-wskazówka do zadania
Kasiaula: Proszę o wskazówkę :
1.Trzy liczby , których suma jest równa 93 tworzą ciąg geometryczny . Te same liczby stanowią
również pierwszy , drugi i siódmy wyraz ciągu aretmetycznego .Wyznacz te liczby .
2. Ciąg an jest c.arytmetycznym.Oblicz a10 i sumę 19−stu pczątkowych wyrazów tego ciągu wiedząc
że a4+a8+a12+a16=224 . Czy w tym zadaniu wychodzi ciąg stły i a10 =56?
22 lut 22:47
Mila:
1) a,b,c −kolejne wyrazy c. geometrycznego⇔b2=ac
a+b+c=93
a1=a, a2=b, a7=c wyrazy c. arytmetycznego⇔b=a+r, c=a+6r
a+(a+r)+a+6r=93⇔3a+7r=93
(a+r)2=a(a+6r)
a2+2ar+r2=a2+6ar⇔4ar−r2=0⇔
r=0 lub r=4a
I)r=0
3a+7*0=93
a=31, b=31, c=31 ciąg stały, q=1
2)
3a+7*4a=93
a=3
r=12
b=3+12=15
c=3+6*12=3+72=75
Spr.3+15+75=93
q=5
23 lut 00:16