stereometria
pic: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 i 5 obraca się dookoła przeciwprostokątnej. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
Wyliczyłem z Pitagorasa że wysokość bryły (wysokości dwóch stożków) jest równa 13.
Jak wyznaczyć promień? Z resztą już pewnie sobie poradzę.
Proszę o pomoc.
Pozdr!
22 lut 22:25
krystek: r= wysokości wyprowadaonej z kata prostego
22 lut 22:29
krystek:
22 lut 22:30
Licealista: Podziel to sobie na dwa ostrosłupy, zadanie łatwe, oblicz z twierdzenia pitagorasa
przeciwprostokątną która jest jednocześnie wysokością a przeciwprostokątne są tworzącymi,
następnie dodaj do siebie objętości i będziesz miał wc i pola to otrzymasz pc
22 lut 22:33
Eta:

|AB|= 13
| | 12*5 | | |AB|*r | |
P(ΔABC)= |
| = 30 i P= |
| |
| | 2 | | 2 | |
to r= ...
22 lut 22:34
krystek: | | 1 | |
V= |
| πr2*H więc r musisz wyliczyć |
| | 3 | |
22 lut 22:35