funkcja
Licealista: Funkcja kwadratowa trójmian, postać kanoniczna
Trójmian kwadratowy y=ax
2 + bx +c ma postać kanoniczną
| | b | | Δ | |
y=a[(x + |
| )2 − |
| ]
|
| | 2a | | 4a2 | |
wykaż że trójmian można rozpisać w postaci iloczynowej wtedy i tylko wtedy, gdy Δ≥0
Muszę najpierw wyprowadzić dowód na deltę

Nie wiem jak to ugryźć
22 lut 22:19
MQ: Nic nie musisz!
Zauważ, że gdy Δ<0, to drugi człon w nawwiasie [] jest (po uwzględnieniu minusa przed nim)
również dodatni, więc całość po prawej stronie jest >0 −− tym samym nie da się rozpisać
postaci kanonicznej na iloczynową, bo dostałbyś sprzeczność −− w postaci iloczynowej istnieją
wartości x takie, dla których f(x)=0.
22 lut 22:27
asdf: wyprowadzenie, teraz bedzie lżej:
| | b | | √Δ | | b − √Δ | | b + √Δ | |
a[ (x + |
| )2 − ( |
| )2 ] = a[ (x + |
| )(x + |
| ] = |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
22 lut 22:28
Eta:
| | b | | √Δ | |
A2−B2= (A−B)(A+B) A= x+ |
| , B= |
| |
| | 2a | | 2a | |
√Δ −−− istnieje ⇔ Δ≥0
22 lut 22:28
Licealista: dzięki

rozumiem twoją ideę ale to ma być dowód, pani mi tego nie uzna.
22 lut 22:29
Licealista: Ok dzięki.
22 lut 22:29
Eta:
22 lut 22:30
asdf: Uzna..√Δ, Δ ≥ 0 i koniec
22 lut 22:37
MQ: W zasadzie dowód powinien wyglądać tak:
1. Zakładamy, że Δ≥0 i udowadniamiy, że da się przedstawić trójmian w postaci iloczynowej.
2. Zakłądamy, że da się przedstawić trójmian w postaci iloczynowej i udowadniamy, że Δ≥0
Wg mnie asdf udowodnił 1.
22 lut 22:41