Rozłóż wielomian na czynniki.
Andrzej: Rozłóż możliwe na jak najniższy stopień wielomian w(x)= x4+3x3−28x2−60x
Narazie wyciągnąłem x przed nawias ale dalej nie mogę zastosowac wzoru skróconego mnożenia
żadnego i nie wiem co począc. A w odpowiedziach mam W(x)=x(x+2)(x−5)(x+6)
22 lut 21:49
Eta:
x(x3+3x2−28x−60)
x3+2x2+x2+2x −30x−60= x2(x+2)+x(x+2)−30(x+2)= (x+2)(x2+x−30)=.....
dokończ ....
22 lut 21:54
Eta:
Można też tak:
dla wielomianu x3+3x2−28x−60
kandydatami na pierwiastki wymierne są: ±1,±2,±3,±4,±5,...
sprawdzając W(1)≠0
W(−2) = ........... =0 ⇒ x=−2 jest pierwiastkiem
podziel ( Hornerem) lub pisemnie
(x3+3x2−28x−60) : (x+2) otrzymasz x2+x−30 i tu Δ=....
22 lut 22:00
Andrzej: dzięki!
22 lut 22:05