trygonometria
Kipic: jak zrobic cos takiego :
naszkicu jwykres funkcji f w podanym zbiorze
f(x) = 2cos x * l sinxl , x∊<0;2π>
o co chodzi z tym mnozeniem

22 lut 21:14
Basiek: Najpierw naszkicowałabym sobie lekko przebieg sinx w tym przedziale.
Następnie rozpatrz:
dla sinx<0
f(x)=−2sinxcosx=−sin2x
dla sinx>0
f(x)=2sinxcosx= sin2x
A jak się rysuje sin2x, to już chyba wiesz.
22 lut 21:20
adsam: f(x) = 2cos x * lsinxl , x∊<0;2π>
1) dla sinx>0
f(x)=2cosxsinx=sin2x
2) dla sinx<0
f(x)=−2sinxcosx=−sin2x
i szkicujemy
22 lut 21:22
22 lut 21:23
Kipic: ale glupie pytanie zadalem przeciez cos jest juz w tym

nie popatrzylem dokladnie teraz juz
wiadome
22 lut 21:27
Kipic: dziekuje
22 lut 21:27
Kipic:

dlaczego ten wykres tak dziwnie wychodzi ?laczego to przy π sie odbja?
22 lut 21:40
Basiek: Przeanalizuj na spokojnie:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+y%3Dsinx+and+y%3Dcosx*%7Csinx%7C
W tym miejscu, gdzie się odbija masz miejsce zerowe funkcji sinx− co za tym idzie przechodzisz
jakby do drugiego warunku i rysujesz INNĄ funkcję.
Pomyśl tylko −sin2x jest odbiciem funkcji sin2x względem osi OX, więc mógłbyś w całej
dziedzinie narysować sin2x, a potem tam, gdzie sinx jest ujemna− odbić tę funkcję.
Tak najbardziej "łopatologicznie".
22 lut 22:09
MQ: Bo masz |sin x| a przy π sin x zmienia znak na ujemny.
22 lut 22:09
Kipic: a jaze dziekuje
a teraz mam jescez taki wykres
f(x) = 2sinx −
√1−cos2x x ∊<π;2π>
i czy mozna to tak zrobic
f(x) = 2sinx −
√1−cos2x
f(x) = 2sinx −
√sin2x
f(x) = 2sinx − sin
2 czy mozna tak wyciagac ? czy ten x tez powinien byc do potegi zeby mozna
bylo tak zrobic ?
za wszelka pomoc serdecznie dziekuje
23 lut 07:40
Aga1.: Popraw ostatnią linijkę.
√sin2x=IsinxI
23 lut 08:58
Kipic: o dzieki teraz juz wiadomo
23 lut 09:18