kombinatoryka
Alois~: Rzucamy pięć razy kostką do gry. Ile jest możliwości otrzymania:
b)szóstki tylko w pierwszym rzucie lub drugim rzucie ?
Znalazłam odpowiedz :
Rozpatrujemy przypadki gdy 6 jest w pierwszym rzucie, 2 rzucie lub zarówno w 1 i 2 rzucie. a
więc mamy
2*5
4 + 5
3
ale jakoś jej chyba nie rozumiem..
2 − bo 2 opcje na pierwszym i drugim..

a dalej
22 lut 20:58
Mila:
Zdarzenia sprzyjające:
(6,x,x,x,x) − szóstka na I miejscu,
na drugie 5 możliwości(każda z 1,2,3,4,5),
na III miejscu 5 możliwości
na IV − 5 możliwości
na V miejscu 5 możliwości,
czyli 5*5*5*=54
podobnie
(x,x,x,x,6) − 5*5*5*5=54 mozliwości
(6,x,x,x,6) 5*5*5=53 możliwości
Razem
2*54+53
22 lut 21:25