prośba o wyjaśnienie (przesuwanie wykresu funkcji - zmiana znaków)
wojtek: Witam. Mój problem polega na nierozumieniu jednej rzeczy w zadaniu, a w matematyce jak się nie
rozumie jednej rzeczy, to w sumie niczego się nie rozumie...

#1 Otóż jest tu zadanie
http://www.zadania.info/4272119
i problem mam przy.. zmianie znaków w funkcji g(x) na −g(−x)
| | −x−1 | | x+1 | |
−g(−x)=− |
| −1= |
| −1 |
| | x2−3x−4 | | x2−3x−4 | |
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak się zmienia znaki przy poszczególnych liczbach? Np. dlaczego
przy czwórce ciągle pozostaje minus?
| | −x−3 | |
#2 Mam teraz podobne zadanie (114 ze zbioru Kiełbasy), w którym wyszło mi g(x)= |
| , a |
| | −x−1 | |
| | x+3 | |
w odpowiedziach jest |
| . Czy to ja źle zrobiłem, czy te znaki tak można sobie |
| | x+1 | |
zmienić?
#3 Ostatni przykład do wyjaśnienia:
| | 4−2x | | 2x−4 | |
f(x)= |
| ⇒ f(x)= |
| |
| | −x2+x−1 | | x2−x+1 | |
Dlaczego tak?
Bardzo proszę o wyjaśnienie. Wszędzie same odpowiedzi, a wyjaśnień brak.
22 lut 20:42
adsam: co do pierwszego:
−(−x−1)=x+1 (zmieniamy i przy x i przed całą funkcją znak)
Przy 4 nie zmieniamy, bo nie ma x
22 lut 20:53
adsam: a przy x2 minus i tak się redukuję
22 lut 20:54
wojtek: Tak, pierwszy zaczaiłem już, dzięki. Co z przemianą pozostałych dwóch? Szczególnie trzeciego
przykładu, bo drugi nie wiem czy jest dobrze (mój wynik).
22 lut 20:57
Beti:
drugi jest dobrze, bo:
| | −x−3 | | −(x+1) | | x+3 | |
g(x) = |
| = |
| = |
| |
| | −x−1 | | −(x+1) | | x+1 | |
podobną "operację" przeprowadzasz w trzecim przykładzie
22 lut 21:05
Beti: | | −(x+3) | |
powinno być oczywiście ...= |
| = ...  |
| | −(x+1) | |
22 lut 21:06
wojtek: O, jakie proste, a do matury 2 miesiące :< Dzięki Beti
22 lut 21:16