Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu wylosowanych liczb
Bułkazmasłem: Spośród zbioru liczb {−4, −2, −1, 0, 2, 5, 8} losujemy dwie różne liczby i tworzymy ich
iloczyn. Jakie jest prawdopodobieństwo, że iloczyn wylosowanych liczb jest:
a) liczbą parzystą
b) liczbą nieujemną?
22 lut 20:22
Mila: A − iloczyn 2 wylosowanych liczb jest liczbą parzystą
A' −iloczyn 2 wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
|A'|=1 (−1;5)
b) B−iloczyn wylosowanych liczb jest liczba nieujemną
1) jedną z liczb jest 0− 6 możliwości
| | | |
3) obie liczby dodatnie | =3 |
| | |
|B|=12
22 lut 22:47
basienka2235: P(A\B)=?
P(A)=0,9
P(A∩B)=0,5
23 kwi 20:46
basienka2235:
23 kwi 20:47
basienka2235: P(aub)=?
P(a)=0,3
P(B)=0,4
P(A∩B)=0,2
P(A∩B)=?
P(A')=2\3
P(B')=1\6
P(AUB)=1\2
PROSZE O POMOC
23 kwi 20:57