Pomocy z wielomianami.
Patrykoooos: Dany jest wielomian w(x)=x3+5x2+kx+m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x2−4) jest równa R=6x−10. Proszę o
dogłębne wytłumaczenie.
22 lut 20:22
Beti:
W(x) = P(x)(x2−4) + R(x)
W(x) = P(x)(x−2)(x+2) + R(x)
więc:
W(2) = R(2)
W(−2) = R(−2)
co daje nam układ równań:
8 + 20 + 2k + m = 2
−8 + 20 − 2k + m = −22
rozwiąż ten układ
22 lut 20:33
Patrykoooos: Wychodzi mi że m= −30 a k=2
a w odpowiedziach mam m=−10 a k=2
22 lut 20:42
Beti: Twoje wyniki sa dobre (może w podr. jest błąd), bo sama dla pewności wykonałam sprawdzenie. Też
możesz je zrobić −−> podstaw policzone wartości za m i k, a potem wykonaj dzielenie. Będziesz
miał pewność.
22 lut 20:47
Patrykoooos: Dobrze dzięki sprawdziłem wszystko się zgadza. Dziękuję za pomoc.
22 lut 20:50