Oblicz sumę
Pytanie: Oblicz sumę: j
(2+12)2 + (4+14)2 +...+(2n+12n)2 (2 do n−tej + 1 nad dwa do n−tej)
Proszę o wskazówki jak rozwiązywać tego typu zadania.
22 lut 19:59
Tad:
czy to cała treść zadania

?
22 lut 20:08
Pytanie: Tak. Tylko: oblicz sumę:
22 lut 20:10
Tad:
Zauważ, że sumę tą możesz rozbić na sumy ciągów geometrycznych i jednego stałego −
22 lut 20:14
22 lut 20:21
Pytanie: Dziękuje. Mam nadzieje, że inne przykłady pójdą już gładko
22 lut 20:22
Trivial:
Trzeba policzyć sumę ciągu o wyrazach:
| | 1 | |
ak = (2k + |
| )2 = (2k + 2−k)2 = 4k + 4−k + 2 |
| | 2k | |
Sumując od k = 1 do k = n mamy:
| | 4n−1 | | 1 | | | |
Sn = 4* |
| + |
| * |
| + 2n |
| | 4−1 | | 4 | | | |
22 lut 20:24