całka
ARECZEEEEEEEEEEEE: obliczyć całkę
cos2x*sinx
22 lut 17:56
huehuehue: | | −1 | | −1 | |
∫cos2xsinxdx = t=cosx dt=−sinx = −∫t2dt = |
| t3 + C = |
| cos3x +C |
| | 3 | | 3 | |
22 lut 18:04
Trivial:
Inny sposób:
| | eix+e−ix | | eix−e−ix | |
cos2x*sinx = ( |
| )2( |
| ) |
| | 2 | | 2i | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (eix+e−ix)(e2ix−e−2ix) = |
| (e3ix−e−ix+eix−e−3ix) |
| | 8i | | 8i | |
| | 1 | | 1 | |
∫cos2x*sinxdx = − |
| cos(3x) − |
| cosx + c. |
| | 12 | | 4 | |
22 lut 18:09
PW: @Trivial: wprawiłeś mnie w dobry humor. To piękny przykład, jak po wdrapaniu się na
odpowiednio wysoki poziom pewne rzeczy stają się banalne. Na taki dowód tożsamości
| | 1 | |
cos2xsinx= |
| (sin3x+sinx) |
| | 4 | |
mało kto by wpadł!
22 lut 19:14
ARECZEEEEEEEEEEEE: dzięki mam taki sam wynik, robiłem przez podstawienie
cos2x=t i wyszło mi dokładnie tak samo
22 lut 19:20
Trivial:
PW, mnie ostatnio zaskoczył sposób na wyprowadzenie wzorów na sin(x+y) oraz cos(x+y).
Sposób jest nieskończenie wiele razy prostszy niż jakieś kombinowanie geometryczne. Mieści się
w kilku linijkach.
Mamy macierze obrotu wektora o kąt x (bardzo łatwe do wyprowadzenia):
Żeby obrócić wektor o kąt x+y możemy obrócić wektor najpierw o x, a potem o y. Czyli:
| | | cosxcosy−sinxsiny −(cosxsiny+sinxcosy) | | | cosxsiny+sinxcosy cosxcosy−sinxsiny | |
| |
= | |
| | |
Ale możemy też obrócić go od razu o kąt (x+y)
| | | cos(x+y) −sin(x+y) | | | sin(x+y) cos(x+y) | |
| |
Rx+y = | |
| | |
Macierze są równe, gdy ich poszczególne elementy są równe, zatem:
cos(x+y) = cosxcosy−sinxsiny
sin(x+y) = cosxsiny+sinxcosy
Moim zdaniem sposób genialny!
22 lut 19:54
PW: Świetne − znowu "odrobinę wyżej" i trudny dowód sprowadza się do prostych przekształceń.
Widziałem gdzieś np. dowody tożsamości trygonometrycznych − przez obliczenie pochodnej obu
stron (jeszcze tylko sprawdzić prawdziwość dla dowolnego wybranego x należącego do dziedziny i
dowód gotowy).
22 lut 20:14