matematykaszkolna.pl
całka ARECZEEEEEEEEEEEE: obliczyć całkę cos2x*sinx
22 lut 17:56
huehuehue:
 −1 −1 
∫cos2xsinxdx = t=cosx dt=−sinx = −∫t2dt =

t3 + C =

cos3x +C
 3 3 
22 lut 18:04
Trivial: Inny sposób:
 eix+e−ix eix−e−ix 
cos2x*sinx = (

)2(

)
 2 2i 
 1 1 
=

(eix+e−ix)(e2ix−e−2ix) =

(e3ix−e−ix+eix−e−3ix)
 8i 8i 
 1 
=

(sin(3x)+sin(x))
 4 
 1 1 
∫cos2x*sinxdx = −

cos(3x) −

cosx + c.
 12 4 
22 lut 18:09
PW: @Trivial: wprawiłeś mnie w dobry humor. To piękny przykład, jak po wdrapaniu się na odpowiednio wysoki poziom pewne rzeczy stają się banalne. Na taki dowód tożsamości
 1 
cos2xsinx=

(sin3x+sinx)
 4 
mało kto by wpadł!
22 lut 19:14
ARECZEEEEEEEEEEEE: dzięki mam taki sam wynik, robiłem przez podstawienie cos2x=t i wyszło mi dokładnie tak samo
22 lut 19:20
Trivial: PW, mnie ostatnio zaskoczył sposób na wyprowadzenie wzorów na sin(x+y) oraz cos(x+y). Sposób jest nieskończenie wiele razy prostszy niż jakieś kombinowanie geometryczne. Mieści się w kilku linijkach. Mamy macierze obrotu wektora o kąt x (bardzo łatwe do wyprowadzenia):

nawias
cosx −sinx
nawias
nawias
sinx cosx
nawias

Rx =

Żeby obrócić wektor o kąt x+y możemy obrócić wektor najpierw o x, a potem o y. Czyli:

nawias
cosy −siny
nawias
nawias
siny cosy
nawias
nawias
cosx −sinx
nawias
nawias
sinx cosx
nawias

Rx+y = RyRx =

nawias
cosxcosy−sinxsiny −(cosxsiny+sinxcosy)
nawias
nawias
cosxsiny+sinxcosy cosxcosy−sinxsiny
nawias

=

Ale możemy też obrócić go od razu o kąt (x+y)

nawias
cos(x+y) −sin(x+y)
nawias
nawias
sin(x+y) cos(x+y)
nawias

Rx+y =

Macierze są równe, gdy ich poszczególne elementy są równe, zatem: cos(x+y) = cosxcosy−sinxsiny sin(x+y) = cosxsiny+sinxcosy Moim zdaniem sposób genialny!
22 lut 19:54
PW: Świetne − znowu "odrobinę wyżej" i trudny dowód sprowadza się do prostych przekształceń. Widziałem gdzieś np. dowody tożsamości trygonometrycznych − przez obliczenie pochodnej obu stron (jeszcze tylko sprawdzić prawdziwość dla dowolnego wybranego x należącego do dziedziny i dowód gotowy).
22 lut 20:14