log_2 3
wojtek: log2 3 ?
Wiem, że da się to rozwiązać, ale nie wiem co do jakiej potęgi podnieść, żeby po obu stronach
były te same liczby ażeby pozbyć się wykładnika ?
22 lut 17:50
wojtek: wie ktoś co się z tym robi, jak z tego pozbyć się wykładnika ?
22 lut 18:00
wojtek: kurde
22 lut 18:17
Trivial: Gdzie tutaj są "obie strony"? Ten logarytm już bardziej się nie uprości.
22 lut 18:19
wojtek: No, ale jak go policzyć? Moja nauczycielka mi pokazywała.
2x=3 i teraz musze mieć po obu stronach to samo, wtedy opuszczam podstawy i zostają same
wykładniki. No ale jakie potęgi utworzyć, żeby 2=3 ?
22 lut 18:25
Trivial:
Ta liczba to x = log23, które się już bardziej nie uprości. Można jedynie policzyć
przybliżenie kalkulatorem. x ≈ 1.5849625007211561814537389439478165087598144076924810
22 lut 18:28
wojtek: Okej, rozumiem. Dzieki
22 lut 18:29
PW: @wojtek, zlituj się, jakie "opuszczam podstawy"!
22 lut 19:08