oblicz współrzędne punktów B i C oraz pole trapezu.
martyna: Proszę o pomoc!
w trapezie ABCD, w którym AB || DC, odcinki AD i BC są ramionami trapezu. wiadomo, że A=(3,0),
D=(3,3) i prosta o równaniu y= −x + 9 jest osią symetrii tego trapezu. oblicz współrzędne
punktów B i C oraz pole trapezu.
22 lut 17:41
wojtek: Zaznacz punkty w układzie. Potem narysuj prostą y=−x + 9. Z treści wynika, że dzieli ona trapez
na połowy więc jest jego wysokością. Odległość między punktami liczysz ze wzoru √(x2 − x1)
+ (y2 − y1).
22 lut 17:57
martyna: niestety, nadal nie umiem tego ogarnąć. ;c mógłbyś rozpisać mi to po kolei ?
22 lut 18:06
22 lut 18:09
xyz: dzięki wielkie, już zrozumiałam
22 lut 18:26